ortodont

Zub vremena sve nas pomalo gricka, no što učiniti kad postane upitan naš zdrav, lijep osmijeh? Jedna od “pogođenih priča” naše najunosnije ekonomske grane – turizma – svakako je hrvatski dentalni turizam, koji je zahvaljujući pametnom i pravovremenom ulaganju i vizionarskom pristupu dobio epitet “tvornica osmijeha”. Sve je, prema pričama, počelo prije nekoliko godina kada je jedan talijanski turist, koji je namjeravao provesti ugodno vrijeme u Hrvatskoj, shvatio da postoji mogućnost da mu zbog zubobolje odmor i ne bude tako ugodan. Iznenađen brzinom usluge i cijenom, proširio je dobar glas o hrvatskoj ortodonciji.

Tri sastavnice koje najbolje mogu okarakterizirati uspješnost hrvatskog dentalnog turizma jesu brzina rada, povoljna cijena i visoka kvaliteta. Danas postoje mnoge turističke agencije koje promoviraju upravo ovaj oblik zdravstvenoga turizma nudeći u paketu dentalnu uslugu te troškove smještaja i putovanja, koji su sveukupno nekoliko puta niži od samoga troška popravaka zubi/ugradnje implantata u matičnoj zemlji.

Na povećanje mobilnosti i priljev zapadnoeuropskih pacijenata u Hrvatsku koji zahtijevaju brzu i pouzdanu uslugu ipak ponajviše utječe ekonomski faktor: veliki zdravstveni troškovi poticaj su osobama da uslugu potraže u drugim državama. Primjera radi, ugradnja implantata u Hrvatskoj cijenom se kreće između 500 € i 600 €, dok u nama susjednoj Italiji nije ispod 1000 €, a nerijetko doseže i 2200 €, mahom u privatnim ortodoncijskim ustanovama. Stoga ne iznenađuje da su nam najčešći posjetitelji upravo Talijani. Zanimljiv je i podatak da se, prema jednom istraživanju iz 2017., nešto više od 85% Talijana ne upušta u popravak zubi jer se u državnim ustanovama na to čeka u prosjeku 2-6 mjeseci, a za privatne posjete se ne odlučuju zbog cijene.

Hrvatski dentalni turizam zasigurno je područje koje će i u budućnosti privlačiti brojne turiste koji su u potrazi za lijepim osmijehom koji će im (osim prilike za opuštanje i uživanje u ljepotama Hrvatske) na lice izmamiti i naši zdravstveni djelatnici.

Autor: POU Andragog