Eterična-ulja

Odavno su poznata ljekovita svojstva eteričnih ulja.

Zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina, vitamina i drugih korisnih sastojaka koja sadrže, eterična ulja imaju izrazito blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, ali i ljepotu.

Toga su bile svjesne još antičke civilizacije poput mezopotamske, egipatske i rimske gdje su ulja obilno korištena u medicinske i kozmetičke svrhe. Štoviše, eterična ulja su predstavljala svojevrsni statusni simbol, a u njihovim su blagodatima mogli uživati samo oni najimućniji.

Danas su ulja predmet opće uporabe i njima se tretira široki spektar zdravstvenih tegoba, od suhe i osjetljive kože pa do bolesti krvožilnog sustava. Najčešće se koriste inhaliranjem ili dermalno putem masaža, obloga i kupki.

U suvremenom svijetu kada se sve češće okrećemo prirodnim alternativama u liječenju i njezi tijela, od velike je važnosti biti upoznat s time kako nastaju eterična ulja te kako prepoznati ona najbolje kvalitete!

Kako nastaju eterična ulja?

Eterična ulja nastaju kao metabolički produkt biljke, a moguće ih je dobiti iz korijena, kore, listova, cvjetova, sjemenki i plodova biljke. Za dobivanje jednog kilograma eteričnog ulja potrebno je od nekoliko stotina kilograma pa sve do nekoliko tona biljne mase.

Na kvalitetu eteričnog ulja utječu mnogi faktori poput karakteristike tla, vremenskih uvjeta u kojima je biljka rasla, nadmorske visine, načina uzgoja, vremena i načina berbe te tehnike proizvodnje.

Tehnike proizvodnje

Postoje tri načina dobivanja eteričnih ulja. Prvi i najčešći način je destilacija vodenom parom. Industrijska eterična ulja nastaju destilacijom na visokoj temperaturi i pri visokom tlaku. Iako ugodna mirisa, tako dobivena ulja imaju slabo ili nikakvo ljekovito djelovanje. Koriste se u mnogim takozvanim aromaterapijskim proizvodima jer predstavljaju najpovoljnije rješenje.

Drugi način predstavlja destilacija pri niskom tlaku i niskoj temperaturi. Ovakav način proizvodnje rezultira uljima najbolje kvalitete jer ostaju sačuvana ljekovita svojstva sirovine.

Treći način dobivanja eteričnih ulja je hladnim prešanjem. To je metoda kojom se eterična ulja izdvajaju iz kore ploda pri niskom tlaku i niskoj temperaturi kako bi se sačuvali ljekoviti sastojci.

Nakon proizvodnje preporučuje se eterična ulja pohraniti na tamnom i hladnom mjestu.

Kako prepoznati kvalitetno eterično ulje?

Najveći problem kod odabira eteričnih ulja je odabir onoga provjerene kvalitete. Ako želite biti sigurni da ste odabrali najbolje, vodite se ovim kriterijima. Imajte na umu da je  kvalitetno eterično ulje botanički i kemijski  definirano, pohranjeno u staklenim bočicama od tamnoplavog ili tamnosmeđeg stakla, a na etiketi ima istaknute sljedeće informacije: ime roda i vrste biljke na latinskom, dio biljke od kojeg je dobiveno, način dobivanja, kemotip, zemlju porijekla biljke, način uzgoja, kontrolni broj i rok trajanja.

Iako su blagodati primjene eteričnih ulja brojne, svakako vam preporučujemo da se prije njihove uporabe konzultirate sa svojim liječnikom u slučaju da postoje zdravstvene prepreke za njihovo korištenje.

Autor: POU Andragog