dentalni_asis

Dentalni asistent u svom obrazovanju, ali i tijekom kliničkog rada, stječe mnoga praktično primjenjiva znanja. Spektar znanja vezanih uz komunikaciju s pacijentom, organizaciju posla i asistiranje prilikom zahvata – uočljivi su gotovo svakom pacijentu. Međutim, manje je poznato da dentalni asistent stječe i posjeduje veliko znanje o nastanku, ali i sprečavanju nastanka mnogih bolesti u ustima.

Zubni karijes je jedna od najčešćih bolest zubi i najraširenijih bolesti čovječanstva. To je multifaktorijalna, infektivna bolest tkiva zuba koju uzrokuju mikroorganizmi. Nastanak karijesa započinje prianjanjem mikroorganizama na zubne plohe. Takvi, nataloženi mikroorganizmi, na zubnim plohama stvaraju ljepljive kolonije – poznate kao dentobakterijski plak. Unutar plaka, mikroorganizmi razgrađuju šećere iz hrane, pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju pH vrijednost u usnoj šupljini (<pH 5,5). Povećana kiselost u ustima dovodi do demineralizacije, odnosno gubitka čvrstoće tvrdih zubnih tkiva i time i njihovog propadanja. Demineralizacija najprije zahvaća caklinu, a potom se širi i napreduje do sve dubljih sastavnica zahvaćenih zuba.

S obzirom na znanje o nastanku i razvoju bolesti, dentalni asistent je kompetentan savjetnik i u borbi protiv bolesti. Obrazovani dentalni asistent zna za da su najvažniji čimbenici nastanka karijesa  prehrana bogata ugljikohidratima, manjak sline, specifična mikrobiološka flora, morfologija zuba i vrijeme. Također, educiran o tehnikama četkanja i održavanju higijene zubi, svakako postaje osoba koja je od velike pomoći doktoru. Štoviše, u komunikaciji i motivaciji pacijenta, dentalni asistent nerijetko ima više uspjeha nego doktor. Upravo zbog toga, za mnoge spriječene karijese, zaslužni su upravo – dentalni asistenti.

Za Andragog: Karlo Bajza, dr.med.dent.