Scroll and mortarboard

Ulaskom u EU, i hrvatskim se građanima otvorila mogućnost da svoje znanje i vještine ponude na inozemnom tržištu. Prvi korak na tom putu je, dakako, priznavanje naše diplome u željenoj zemlji.

Jedna od ključnih prednosti koje hrvatski građani imaju od ulaska naše zemlje u Europsku uniju je mogućnost da svoj puni profesionalni potencijal ostvare u europskoj zemlji u kojoj je zvanje koje su stekli traženo i dobro plaćeno. Ako i vi spadate među one koji razmišljaju o tome, u nastavku objašnjavamo kako savladati prvi korak, a to je nostrificiranje, odnosno priznavanje naše diplome u željenoj zemlji. Taj, nekad kompleksan i zahtjevan proces, primanjem Hrvatske u EU znatno je pojednostavljen, no i dalje treba ispoštovati protokol, a on ide ovako:

  1. korak: kad odaberete državu u koju se želite preseliti, prije svega morate se javiti nadležnom tijelu za pristup vašoj profesiji u toj zemlji te od njih dobiti informacije o tome koje je sve dokumente potrebno priložiti uz zahtjev za nostrifikaciju u njihovoj državi. Popis dokumenata razlikuje se od države do države.
  2. korak: nakon što zatražite priznavanje svojih kvalifikacija, nadležna tijela dužna su u roku od mjesec dana potvrditi primitak vašega zahtjeva, a u roku od najviše četiri mjeseca dužni su vam odgovoriti je li nostrifikacija odobrena ili nije.
  3. korak: ako vaše zanimanje nije na popisu reguliranih zanimanja u određenoj zemlji, nemojte se obeshrabriti jer nostrifikacija vaše diplome nije nemoguća, no bit će mrvicu kompliciranija.

Svim postojećim i budućim polaznicima našega Učilišta nostrifikacija diploma bit će još lakša jer su sva zvanja na Učilištu Andragog u skladu sa standardima u ostalim zemljama članicama EU. Osim toga, svakako vrijedi napomenuti da Učilište Andragog odabire i nudi programe i edukacije za kojima vlada potražnja na tržištu rada da bi svojim polaznicima osiguralo vještine koje su i tražene i veoma dobro plaćene u zemlji i inozemstvu.

Planirate li budućnost u nekoj od europskih zemalja, nulti korak je odabir adekvatnog zanimanja kao što je farmaceutski tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar ili fizioterapeutski tehničar, a u tjednima koji su pred nama predstavit ćemo nove programe u ponudi Učilišta, stoga pomno pratite našu fan stranicu na Facebooku gdje svaki tjedan donosimo i novosti vezane uz naše programe, kao i edukativne teme vezane uz zapošljavanje, tržište rada, specifičnosti pojedinih zanimanja, razgovore za posao i tako redom.