shutterstock_350558444

Ako s novostečenim zanimanjem želite iskušati sreću u inozemstvu, čim prije počnite proces planiranja stažiranja izvan granica Hrvatske. Evo što vam sve treba za realizaciju tog plana.

 

Ulaskom Hrvatske u EU i našim se profesionalcima otvorila mogućnost da svoju karijeru nastave graditi u nekoj od zemalja u kojoj je na cijeni određeno zanimanje i koje zaposlenike znatno bolje plaćaju od domaćih poslodavaca. Ako i sami razmišljate o tome da profesionalnu sreću potražite u inozemstvu, prvo i najvažnije što vam treba je informacija je li vam potrebna radna dozvola.

Kao i ostali državljani država članica EU, uglavnom ne trebate radnu dozvolu da biste radili u EU. No, postoje zemlje koje čine iznimku od toga pravila jer su odlučile ograničiti broj radnih migranata koje su spremni primiti. Tako u Austriji, Malti, Nizozemskoj, Sloveniji te Ujedinjenom Kraljevstvu hrvatski državljani ne mogu raditi bez radne dozvole, a izuzetak su neka visokovrijedna zanimanja koja se traže i bez dozvole. Hrvati mogu raditi bez radne dozvole tri mjeseca godišnje ili, točnije, 90 dana, no za dulje razdoblje ipak će trebati radnu dozvolu, a više informacija možete potražiti na službenim stranicama EU (http://bit.ly/2s9xf7k).

 

U primjeru organizacije staža u inozemstvu poslužili smo se primjerom Njemačke, jedne od zemalja u koju mnogi naši sugrađani odlaze trbuhom za kruhom.

 

Nostrifikacija diploma

Ulazak na strano tržište rada nije jednostavan i najčešće je taj put ispresijecan brojnim preprekama. Prije traženja posla bitno je informirati se koja su radna mjesta u deficitu i jeste li za njih kvalificirani. Pritom treba imati na umu da ćete svoje kvalifikacije morati potvrditi stečenom diplomom, koja mora biti nostrificirana. Informacije o nostrifikaciji diploma u Njemačkoj možete dobiti na: http://bit.ly/2s9KiFE, a iako Hrvati ne mogu dobiti status migranata, na stranici www.bamf.de/Arbeiten-in-Deutschland mogu se pronaći brojne informacije koje će vam pomoći u procesu preseljenja u Njemačku.

 

Potraga za stanom

Pojedini poslodavci izaći će u susret svojim zaposlenicima i pružiti pomoć pri prijavljivanju boravišta u nadležnim institucijama. Ne nudi li poslodavac rješenje stambenoga pitanja, korak koji vam slijedi je traženje stana. Jedna od najvećih online platformi za najam i prodaju nekretnina u Njemačkoj je Immobilien Scout 24. Nemate li mogućnosti spajanja na internet, potražite oglase u lokalnim tiskovinama ili se direktno obratite gradskoj, općinskoj, okružnoj upravi u Ured za stambena pitanja. Ako ste konačno pronašli nekretninu koja odgovara vašim potrebama, pri potpisivanju ugovora s najmodavcem morat ćete priložiti kopiju osobnih dokumenata te u roku od dva tjedna prijaviti svoj boravak Bürgeramtu (Službi za građanstvo – prijava boravka).

 

Račun u banci

Kad ste se već smjestili, otvorite račun u banci na koji će vam poslodavac isplaćivati dohodak. Za otvaranje računa potrebna je prijava mjesta boravka i osobni dokument sa slikom. Nemate li drukčije regulirano sa svojim stanodavcem, morat ćete sklopiti ugovor s jednim od ponuđača struje, grijanja i ostalih režija.

Vrlo je važno biti dostupan poslodavcu pa je dobro pronaći najpovoljniju opciju za telefon, a ovisno o vrsti posla koju ćete obavljati i osobnim potrebama, i internet.

Njemačka ima vrlo razvijenu socijalnu politiku. Vaša obveza je prijaviti se na Zavod za zdravstveno osiguranje (Krankenversicherung). Kao i u hrvatskoj možete birati između državnog i privatnog osiguranja. Građani zemalja EU mogu tražiti internacionalnu karticu zdravstvenog osiguranja u svojoj državi koja će privremeno vrijediti i u Njemačkoj.

 

Mirovinsko osiguranje

Morat ćete se prijaviti i na Zavod za mirovinsko osiguranje (Rentenversicherung). Pojedini poslodavci tu obvezu preuzimaju na sebe pa u startu razgovarajte s poslodavcem i definirajte svoje i njegove obveze.

Integracija u društvo najlakša je ako govorite jezik, zato vježbajte već prije odlaska u određenu zemlju te kad stignete – s novim susjedima, u trgovini, kafiću… Pritom vodite računa o tome da u inozemstvu živi znatno više stranaca nego u Hrvatskoj, da su kulturološke razlike velike i da stanovnici pojedinih zemalja nisu otvoreni za razgovor ili, jednostavno, upišite tečaj jezika (Sprachkurs).

Brojne kvalitetne informacije koje vam mogu olakšati svakodnevicu pronaći ćete na Make it in Germany ili Deutsch info.

 

Povratak u Hrvatsku

Svakako prije stupanja u radni odnos dobro je raspitati se hoće li vam se u Hrvatskoj taj staž priznati, za slučaj da se u bilo kojem trenutku poželite vratiti na domaće tržište rada.