bond-903x425

Gotovo svaki pacijent se barem jednom zapitao: „Zašto dentalni asistent, prilikom izrade ispuna, u ruci ima neku čudnu spravu, najčešće nalik pištolju?“. Pitanja koje se nadovezuju nekoliko trenutaka kasnije su: „Zašto na zapovijed doktora ispaljuje zrake jakog svjetla?“ i „Čemu služe te „UV zrake“?“

Ne radi se o mističnom uređaju iz druge dimenzije, već o – polimerizacijskoj lampi. Također, uređaj emitira zrake iz vidljivog spektra plave boje, koje nema poveznica sa UV zračenjem. Ta određena plava boja svjetla omogućuje kemijsku reakciju – polimerizaciju, u kojoj se materijal koji se koristi za izradu ispuna, mijenja iz oblika koji se lako nanosi i oblikuje te prelazi u čvrsti oblik. Kao izvor za plavu svjetlost određenog spektra, koji je potreban za polimerizaciju, lampa može koristiti: halogenu žarulju, led diodu i laser. Svaki od tih izvora ima svoje prednosti i mane, a u današnje vrijeme najčešće se radi o led diodi zbog dobrog omjera efikasnosti i cijene.

Dentalni asistent je obučen za održavanje i korištenje svih tipova polimerizacijskih lampi, a pravilno korištenje lampe je od izuzetne važnosti u izradi nadomjestaka od polimerizacijskih materijala. Polimerizacija može biti lošije kvalitete ukoliko se lampa redovito ne održava ili ukoliko se krivo koristi. Ne treba zaboraviti važnu obavezu asistenta da osigura mjere zaštite od jake svjetlosti lampe i da adekvatnim filter naočalama ili na druge načine – zaštiti doktora, pacijenta i sebe od jake svjetlosti koja može biti opasna po vid.

Za Andragog: Karlo Bajza, dr. med. dent.