instrumenti2

Pacijenti se često pitaju kakvi se to čudnovati instrumenti kriju u ladicama ordinacije, pod budnim okom dentalnog asistenta. Najzabrinutiji su, naravno, kada o tome razmišljaju ležeći na stomatološkom stolcu prilikom kirurških zahvata, jer im je zbog sterilnosti radnog polja pokriveno lice pa ne vide što se događa u okolini. Kako bismo objasnili što se krije iza, laicima, čudnovatih imena – odlučili smo objasniti što je oralna kirurgija i nabrojati osnovne instrumente koji se u toj grani stomatologije koriste.

Oralna kirurgija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi kirurškim zahvatima u području usta, zuba i čeljusti. U najčešće oralno kirurške zahvate spada vađenje ili ekstrakcija zuba. Mnogim pacijentima to je i prva asocijacija kada čuju pojam dentalni kirurg, a prvi instrument koji im pada na pamet su – zubarska kliješta. Uz kliješta, i poluge su osnovni instrumenti za ekstrakciju zuba.

Kliješta su dvokraka poluga koja se otvara i zatvara oko zajedničke osi – zgloba. Kliješta razlikujemo po vrsti zubi koji se njima vade, po namijenjeni za zube gornje ili donje čeljusti te ukoliko su neparna, možemo razlikovati – lijeva i desna kliješta. Postoje i kliješta za oblikovanje kosti i kliješta za separaciju korijenova.

Poluge u oralnoj kirurgiji služe za odvajanja zubnog mesa od ruba zuba, za rasklimavanje i vađenje frakturiranih korijenova i sl. Postoji mnogo poluga koje se razlikuju po konstrukciji i namjeni. Najčešće nose imena po svojim „dizajnerima“ pa su tako zvučna imena poluge po Beinu, Crayeru, Winteru, Schlemmeru, Lecluseu i druge.

Školovani dentalni asistent bez problema će naći odgovarajuća kliješta i poluge jer je s njihovim razlikovanjem i korištenjem već upoznat na nastavi i znanje može primijeniti na situaciju iz stvarnog života zbog odrađenih vježbi. Također, u pripremi će uvijek imati i drugi instrumentarij koji može zatrebati, kao što su set prve pomoći, set za šivanje i slično.

Za Andragog: Karlo Bajza, dr. med. dent.