shutterstock_121996966

Farmaceutski tehničar zdravstveni je djelatnik koji radi pod vodstvom farmaceuta u ljekarnama i bolnicama, a možemo ih naći i u drogerijama u kojima se prodaju bezreceptni lijekovi. Posla za farmaceutskog tehničara ima i u domaćim i međunarodnim farmaceutskim tvrtkama, ustanovama za njegu osoba s posebnim potrebama ili većim umirovljeničkim domovima, osiguravajućim kućama, državnim institucijama, tvrtkama za proizvodnju dodataka prehrani…

To je zahvalna i stabilna radna sredina u kojoj se blisko surađuje s liječnicima, drugim zdravstvenim djelatnicima i osiguravajućim kućama. Farmaceutski tehničari primaju, obrađuju i potvrđuju liječničke recepte te pružaju lijekove i ostale zdravstvene proizvode pacijentima.

S receptom ili bez recepta – farmaceutski tehničar uvijek pomaže

Zanimanje farmaceutskog tehničara uključuje dužnosti poput zaprimanja elektronskih recepata, izdavanja lijekova, održavanja inventara i naručivanja opreme, lijekova te ostalih proizvoda i aparata u ljekarni, provjeru i ispravljanje pogrešnih recepata, savjetovanje pacijenata u vezi s uzimanjem i doziranjem lijekova na recept i bezreceptnih proizvoda u ponudi ljekarne. Brojanje boca i kutija lijekova i tableta, ali i miješanje krema, masti, ulja i tekućina u proizvodnji ljekarne također su dužnosti farmaceutskog tehničara.

Bijela kuta – znak povjerenja i poštovanja

Jedna od vrlo lukrativnih djelatnosti farmaceutskog tehničara je i rad na osmišljavanju i proizvodnji kozmetičkih proizvoda u bliskoj suradnji s farmaceutima i dermatolozima. To je vrlo odgovoran, ali i zahvalan posao jer temeljna je zadaća farmaceutskog tehničara pomagati pacijentima i svim ljudima koji se brinu za svoje zdravlje. Uostalom, jedna od prvih stvari na koju svi obrate pozornost pri selidbi u novi grad ili kvart je blizina ljekarne, a farmaceutski tehničar, uz farmaceuta, osoba je od povjerenja koja vam može itekako pomoći kod bilo kakvih blažih nezgoda ili zdravstvenih nedaća.