Dok smo se u prvome dijelu našega edukativnog teksta bavili informacijama kojima se morate oboružati i načinima na koje se predstaviti, u drugome dijelu donosimo praktične ideje koje mogu biti presudne za osvajanje simpatija potencijalnih poslodavaca.

 

Mislite da govor tijela nije važan, ili da je svejedno kako ste se odjenuli? Smatrate da je sasvim u redu na razgovor za posao doći s nekoliko minuta zakašnjenja ili da će potencijalni poslodavac cijeniti što ste ponosno istaknuli svoje tetovaže jer su one dio vaše osobnosti? Promislite dvaput.  

 

Odijelo čini čovjeka

Izaberite što ćete odjenuti nekoliko dana prije razgovora tako da biste imali dovoljno vremena nabaviti neki drugi komad odjeće i bolje pripremiti cjelokupan izgled. Čak ne bi bilo loše da imate jedno odijelo, odnosno kostim s košuljom, kravatom, cipelama i svim odgovarajućim detaljima uvijek spremne – smanjite si nervozu i budite kakvi jeste, rođeni spremni. Prvi dojam je sve na razgovorima za posao, a vi ste osoba koja će zasjati! Čak i ako idete u restoran, kafić ili neko drugo ležernije okruženje na razgovor za posao, odjenite se besprijekorno, budite uredni i opet – zablistajte.

 

Budite uredni i čisti

Na razgovoru za posao odišite čistoćom i svježinom, a teške i jake parfeme radije preskočite. Slično vrijedi i s frizurom. Preskočite neobične frizure, ukrase, boju kose, najvažnije je da je kosa čista, zdrava i uredna. Isto vrijedi i za osmijeh. Smijte se i pokažite sreću na iskazanom interesu i prilici za razgovor za željeni posao.

 

Vi ste zvijezda tog razgovora, ponašajte se tako

Na razgovor svakako ponesite torbu u kojoj ćete držati mapu s dodatnim kopijama svojega životopisa, reference i pisma preporuke, ali i popis pitanja koja biste vi mogli imati za poslodavca. Uzmite i olovku/kemijsku i blok za bilješke. Isključite mobitel, nemojte u ruci držati vodu i ostala pića, žvakati, nositi kapu ili šešir, pokrijte tetovaže, uklonite nepotrebno prstenje s prstiju. U torbi ponesite papirnate maramice, manju bocu vode ako budete dulje čekali, pepermint bombone (ne žvakaće gume).

 

Uranite

Izračunajte koliko vam vremena treba do mjesta na kojemu će se održati razgovor za posao. Interaktivne karte na webu ili na mobitelima mogu vam dati prilično točno vrijeme potrebno za dolazak, a vi si na to dodajte još desetak minuta za slučaj prometne gužve, lošeg vremena, traženja parkirališnog mjesta i slično. Čak biste mogli i otići tamo dva-tri dana prije razgovora da točno znate kamo idete i ne gubite vrijeme na pronalaženje lokacije, parkiranje i sl.

 

Govor tijela

Već pri samome prilasku zgradi u kojoj će biti razgovor za posao hodajte samouvjereno opuštenih i unatrag zabačenih ramena, visoko podignute glave i osjećajte se ugodno – tko zna, možda slučajno naletite na budućega šefa ili osobu s kojom ćete obaviti razgovor za posao. Recepcionera, osobu koja vodi razgovor za posao i sve ostale ljude pozdravljajte pristojno, ugodno i s odmjerenom dozom entuzijazma i srdačnosti. Nalazi li se u prostoriji za razgovore za posao više ljudi, rukujte se sa svima. Ponudi li vam se čaša vode, nemojte je odbiti.

Tijekom razgovora za posao pripazite na vlastiti govor tijela i ne zaboravite povremeno gledati u oči osobe s kojom razgovarate, posebice dok odgovarate na njihova pitanja i dok vam govore. Opustite se i slobodno malo nagnite prema naprijed jer biste tako mogli pružiti zainteresiran i angažiran dojam. Sjedite uspravno i držite oba stopala na podu, bez križanja nogu.