UVJETI UPISA
-
najmanje završenom osnovnom školom
-
navršenih 18 godina života
-
vozačkom dozvolom odgovarajuće kategorije
-
liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova
uzgajivača povrća
TRAJANJE PROGRAMA I NAČIN IZVOĐENJA
Trajanje programa: 240 sati
Program osposobljavanja u trajanju od 240 sati realizirat će se redovitom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio nastave u trajanju od 60 sati realizirat će se u učionicama ustanove uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela redovite nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu (hibridna nastava), a praktični dio programa u trajanju od 180 sati realizirat će se pod nadzorom mentora u gospodarskom subjektu s kojim ustanova ima sklopljen Ugovor o obavljanju praktične nastave.
VIŠE O PROGRAMU OSPOSOBLJAVANJA ZA UZGAJIVAČA POVRĆA
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA
- Odabrati povrćarske kulture za uzgoj
- Razlikovati agroekološke uvjete za povrćarsku proizvodnju
- Primijeniti biljno-uzgojne zahvate u povrćarskoj proizvodnji
- Provoditi sjetvu-sadnju povrćarskih kultura
- Provoditi mjere njege i gnojidbe prema zahtjevima pojedine kulture
- Prepoznati bolesti i štetnike povrćarskih kultura i primijeniti odgovarajuće mjere zaštite
- Odrediti zrelost plodova, vrijeme berbe prema cilju proizvodnje, sortiranje i pakiranje, uskladištenje i transport povrćarskih proizvoda
- Rukovati strojevima i opremom u povrćarstvu na stručan i siguran način
-
Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanje prve pomoći
ZAŠTO ZAVRŠITI BAŠ OVAJ PROGRAM?
Poljoprivrednici koji se bave uzgojem povrća trebaju steći stručne kompetencije za usavršavanje tehnologije uzgoja, dobivanja povrća, plasmana povrća na tržište, kao i u svrhu osnivanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Program osposobljavanja omogućuje stjecanje kompetencija za obavljanje poslova uzgoja povrća te potiče edukaciju osoba na obrazovanje s ciljem stjecanja znanja i vještina potrebnih za obavljanje poslova uzgoja povrća. Stečena osposobljenost omogućava konkurentnost na tržištu rada i ostvarenje početnog zapošljavanja.