Već smo imali prilike govoriti o parodontologiji, ali nije na odmet podsjetiti se osnova. Parodontologija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi sprečavanjem, dijagnostikom i terapijom bolesti potpornih struktura zuba ili implantata. Parodont je pričvrsni sustav zuba koji čine: gingiva, parodontni ligament, cement zubnog korijena i kost. Glavni uzročnik parodontnih bolesti je bakterijski plak na zubima ili ispod razine gingive – koji uzrokuje probleme s parodontom.

Dentalni asistent poznaje najčešće parodontološke bolesti – gingivitis i parodontitis, te sudjeluje u njihovom prepoznavanju i liječenju zajedno sa specijalistom parodontologije. Asistent stanje zatečeno prilikom pregleda, po uputama parodontologa, bilježi u parodontološki status pacijenata, a to je skup informacija koje parodontologu daju kompletnu sliku o zdravlju parodonta i tijeku bolesti. Parodontološki status obuhvaća indekse koji pokazuju npr. prisutnost krvarenja, pomičnost zuba, recesije gingive (povlačenje gingive), dubinu sondiranja (dubinu džepova), zahvaćenost furkacija itd. Parodontolog procjenom parodontološkog statusa dijagnosticira bolest i odlučuje o tijeku terapije.

Nakon dijagnoze bolesti i odluke o terapiji, nastupa asistentovo poznavanje instrumentarija koje ubrzava i olakšava rad parodontologa. U svakom slučaju, najčešće korišteni instrumenti, koji su specifični u parodontološkoj terapiji su graduirana sonda (kojom se mjeri dubina džepova) te ultrazvučni nastavci, kirete, strugači, kuke i dlijeta kojima je uloga uklanjanje naslaga. U slučaju kompliciranijih slučajeva uključuje se i parodontološka kirurgija. Ovisno o vrsti terapije kirurgija može biti resektivna i regenerativna, a o tome ovisi i izbor materijala i opreme.

Dentalni asistent je u praktičnom dijelu nastave upoznat s instrumentima i njihovom uporabom, lako razlikuje materijale i instrumentarij i bez problema sudjeluje u cjelokupnoj terapiji. Terapiju to čini ugodnijom i bržom, na zadovoljstvo čitavog stomatološkog tima, ali i pacijenta.

 

Za Andragog: Karlo Bajza, dr. med. dent.