shutterstock_245562607

Svi smo barem jednom u životu gledali neki film u kojemu se radnja ili njezin dio odigravao u kakvom laboratoriju u kojemu su analizirani virusi ili bakterije, a ponekad i uzorci s mjesta nesreća. Ponekad su kreirani čudesni napitci koji bi stvarali superheroje ili pak lijekovi i protuotrovi kojima je spašavan svijet. Dok su neki od tih prikazanih scenarija čista fantastika, drugi su slični onome što zdravstveno-laboratorijski tehničari zaista rade – traže osnovne tragove kod prisutnosti, uzroka, opsega ili odsutnosti bolesti te u strogo kontroliranim uvjetima izvode vrlo precizna laboratorijska ispitivanja, a sve u cilju postizanja točnih i učinkovitih dijagnoza i načina liječenja ljudi kojima je to potrebno.

Laboratorij kao mjesto mira i tišine

Zdravstveno-laboratorijski tehničari koriste modernu laboratorijsku opremu za pripremu i analizu uzoraka krvi, urina, tkiva i drugih stanica ljudskoga porijekla. Jedna od zadaća im je sudjelovanje i asistiranje u pronalasku bakterija, parazita, virusa, genetskih nepravilnosti, malignih stanica i slično. Ispitivanje krvne slike također je jedna od dužnosti zdravstveno-laboratorijskih tehničara. Zdravstveno-laboratorijski tehničari čiste i steriliziraju opremu, vode računa o inventaru i naručuju pribor. Taj se posao gotovo sam od sebe nameće onima koje privlači medicina, ali ne žele ići predaleko u njezinu srž, kao i onima koji preferiraju mirnije radno okružje i nisu za direktan rad s pacijentima.

Kruh naš laboratorijski

Zanima li vas karijera zdravstveno-laboratorijskog tehničara, a niste sigurni gdje se sve netko s tim zanimanjem može zaposliti, budite na miru, mogućnosti zaposlenja je napretek – državne ili privatne ambulante, domovi zdravlja, bolnice, poliklinike, sveučilišta, zdravstvene organizacije, kozmetičke i farmaceutske tvrtke… Sve su to mjesta kod nas, ali i u Europskoj uniji, koja uvijek traže kvalitetan kadar za svoje laboratorije.